За курортен комплекс Пампорово

В най-живописната планина в България , в подножието на връх Снежанка, на 1650м. надморска височина се намира курорта Пампорово. Със своята красива природа, мек климат, кристално чист въздух, много слънчеви дни и многообразие от възможности за пълноценна почивка курортът е любима дестинация на туристите както през зимата, така и през останалото време от годината.  

 


Апартаментен комплекс „Стрийм Ризорт“ се намира в красивата местност Дуневски ливади, които са част от курортното ядро „Малина“, Пампорово. Комплексът е разположен така, че зиме и лете да се любуваме на прекрасна гледка към ски пистите,величествените борови гори и връх Снежанка с едноименната кула.  Малкото горско поточе, което тече в непосредствена близост и винаги радва посетителите ни е дало името на хотела: „stream“ от англ. ез. „поточе“. По-интересна и любопитна обаче е историята, която е дала името на курорта Пампорво. Старите родопчани разказват, че името идва от прякора на собственика на земята, върху която е изграден курорта. Родопчанинът Райчо Белев (Райчо Пампора) стопанисвал тучните поляни и вековните иглолистни гори под склоновете на връх Снежанка. Отглеждал добитък, но се занимавал и с търговия - закупувал стоки от Беломорието и с керван от мулета и катъри ги разнасял из планината, та чак до Пловдив. Толкова бързо търговецът доставял всички поръчки, че турците му казвали: „Райчо ефенди, ти вървиш като пампор“ т.е. като влак, железница. Така към името на Бай Райчо Белев се прикачил и прякорът му Пампора, а после имотът в планината станал Пампорово.  

 


Днес курортът Пампорово се гордее със своята над 80 годишна история. Започнал е съществуването си през 30-те години на XIX век с построяването на пансион за туристи от чепелареца Никола Чичовски. В първите години от съществуването си е посещаван предимно през лятото. Постепенно интересът  към туристическия потенциал към него започнал да нараства.  В известен туристически курорт не само у нас, но и в чужбина Пампорово се превръща по времето на социализма. Със създаването на държавното туристическото предприятие „Балкантурист” през 1967 г. в курорта се извършва строителство на хотели, изграждат се писти, лифтове и ски влекове. Разцвета си Пампорово преживява през 70-те години на ХХ век. От началото на 80-те години на XX век до днес се развива непрекъснато. След  демократичните промени в страната бяха построени модерни и разнообразни места за настаняване, като Апартаментен хотел „Стрийм Ризорт“, които да отговорят на нарасналите нужди на съвременния турист. Подобри се значително инфраструктурата на ски пистите и съоръженията. Курорта е домакинствал десетки състезания от национален и европейски ранг. През 2019 година в Пампорово ще се проведе престижния световен Интерски конгрес. Курорта спечели домакинство в надпревара с известни европейски и световни ски курорти.

 


През зимен сезон 2016/2017 стана възможно обединението на Ски зона „Пампорово“ със Ски зона „Мечи чал“ гр. Чепеларе. Връзката между двете ски зони се осъществява посредством шатъл бусчета. Предстои фактическото обединение на двете ски зони с лифтови съоръжения и ски писти. Курорта има амбицията и потенциала в близко бъдеще да се превърне в най-големия ски курорт на Балканите.

 


Днес Пампорово е модерен планински курорт, който предлага отлични условия  за практикуване на зимни спортове, летни забавления и пълноценен отдих . Добре дошли!