Каньона на водопадите

Каньонът на водопадите се намира близо до гр.Смолян, по пътя за с. Мугла. Разположен е в началото на резерват „Сосковчето“, в планинския разлом между връх Перелик и Смолян.
Течащата река образува десетки водопади и ручеи. Еко – пътеката, която обикаля каньона е с дължина около 5 – 6км и се вие по течението на река Герзовска.

 


По целият маршрут могат да се видят невероятни природни пейзажи, водни каскади, причудливи скални образувания, вековни дървета, гъста и разнообразна растителност, малки пътечки и дървени мостчета и стъпълца, правещи достъпа до всяко кътче от маршрута по – лесно.

 


В най – високата си точка каньонът достига до 1800м. надморска височина. При хубаво време може да се насладите на зелените върхове на Перелишкия дял на Западните Родопи и далечни пейзажи, стигащи чак до границата с Гърция.
Месността с т.нар „редени камъни“, намираща се над водопадите Ропката и Казаните, е образувана от скални блокове, оформени като амфитеатър, пирамиди и кули получени в резултат от изветрянето на скалите. 

 


По течението на реката са се образували 46 водопада, като екопътеката разкрива само 10 от тях. Първия водопад се нарича Ропката, наречен така заради издълбаната от водата дупка в скалата. След него водата се стича надолу и сякаш пропада в казани, от където идва името и на следващите водопади – Казаните. Водопад Сърцето, се е образувал в следствие от падащата вода, която е придала на скалата форма на сърце. Последният и най – внушителния водопад, считан за най – високия в Родопите, носи името Орфей. Водите му падат от 68м височина и погледнати отдалеч приличат на арфа.